lauantai 26. syyskuuta 2015

“Anatomy is the base of everything.”

Olá!

Kaksi työharjoitteluviikkoa on paketissa. ESSA:n määrittelemät tehtävät ensimmäisen kuusiviikkoisen aikana ovat kaksi case-raporttia, ohjaajien antama arvosana sekä harjoittelupaikan esittely- powerpoint. Toisella klinikalla harjoittelutehtävät ovat niin ikään kaksi case-raporttia sekä näyttökoe, jonka tulee arvioimaan ESSA:n fysioterapian lehtori Antonio. Tehtävät ja kokemukset puretaan yhdessä lehtorin kanssa jakson jälkeen. Karelia-ammattikorkeakoulun puolesta raapustettavaa riittää oppimispäiväkirjassa sekä oman kirjaamisen analyysissa, joiden pohjana käytämme harjoittelussa syntyviä case-raportteja.

Estadofisio

Ensimmäinen työharjoittelupaikkani on Estadofisio; voimisteluklubin yhteydessä toimiva yksityinen fysioterapiaklinikka. Klinikka sijaitsee Anjosin kaupunginosassa, joten työmatkat taittuvat kävellen vartissa. Työaikani on joustava ja työskentelen keskimäärin kuusi tuntia päivässä klo 13–21 välillä. Fysioterapia koostuu lähinnä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiasta, urheilufysioterapiasta sekä postoperatiivisesta fysioterapiasta, mutta asiakaskuntaan kuuluu myös muutama neurologinen asiakas. Klinikan palveluihin lukeutuvat lisäksi fysiatria ja osteopatia, naturopatia ja homeopatia, ravitsemusneuvonta sekä hieronta. Terapiamuodot koostuvat pitkälti manuaalisista tekniikoista - etenkin pehmytkudoskäsittelystä -, harjoituksista sekä fysikaalisista hoidoista TENS, kylmä, lämpö ja ultraääni ovat selvästi käytetyimmät. Polven ligamentti- ja jännevaurioiden postoperatiivinen kuntoutus on päivittäistä, mutta kuntoutettavaa löytyy ympäri kehoa. Työtilat koostuvat kolmesta hoitohuoneesta ja isommasta fysioterapiatilasta, missä on kaksi verhoilla eristettävää hoitopistettä. Klinikan vieressä sijaitseva kuntosali ja koko keskuksen tilat voimistelusaleineen ovat myös asiakkaiden käytettävissä. Koska urheiluklubi, urheilijoita käy päivittäin - eniten voimistelijoita aloittelijoista maajoukkueurheilijoihin. Ikähaitari vaihtelee pikkulapsista kahdeksankymppisiin. Parhaimmillaan asiakas saattaa viettää jopa neljä tuntia klinikalla.



Hoitohuone



Ensimmäisenä työpäivänä olin niin hermostunut tai innostunut, että menetin työmatkalla suunnistuskykyni. Metrolla löysin perille, lopulta. Työharjoittelu starttasi pehmeästi omalla asiakkaalla; kävely- ja alaraajaharjoitteet sujuivat ilman suurempia mutkia, huh. Eläkeläisherra opetti quadriceps-sarjojen lomassa laskemaan portugaliksi kymmeneen ja juttelimme mm. Portugalin historiasta. Valtaosa asiakkaista taitaakin englannin, mikä helpottaa työntekoa valtavasti. Kaikki neljä klinikalla työskentelevää fysioterapeuttia toimivat ohjaajanani. Heillä on tapana kysyä joitakin spesifejä kysymyksiä terapian edetessä ja ensimmäisen päivän jälkeen tuntui, että nyt heti anatomian kertauskurssille. Aluksi opetusmetodit tuntuivat hämmentäviltä, mutta nyt lähinnä oppimista tukevilta. Lähes päivittäin joku ohjaajista muistuttaa, että anatomia on kaiken perusta. Näinpä. Parhaimmillaan huomaa kaivavansa asioita mielen pohjukoilta, jolloin fysioterapeutin, asiakkaan ja minun välinen vuorovaikutus muuntuu rakentavaksi keskusteluksi. 


Päiväni koostuivat ensimmäisillä viikoilla lähinnä ohjaajien työn seuraamisesta, muistiinpanojen tekemisestä, anatomian kertauksesta sekä muutamien asiakkaiden kanssa toimimisesta. Pari kertaa kävin seuraamassa voimistelijoiden treenejä. Täällä oma-aloitteisuus korostuu entisestään. Useimmat asiakkaat käyvät klinikalla kaksi tai kolme kertaa viikossa. On myös muutamia, jotka käyvät päivittäin, lähinnä itsenäisesti harjoittelemassa. Ilmapiiri on niin kuvainnollisesti kuin konkreettisestikin lämmin, mikä vain syvenee samojen kasvojen pyöriessä klinikalla viikoittain. Asiakkaat ovat mukavia ja kertovat mielellään terapiastaan. Suurin ero Suomeen on manuaalisen käsittelyn, etenkin pehmytkudoskäsittelyn, paljous ja asiakkaiden yhtaikainen harjoittelu samassa tilassa, jolloin myös kaikki kommunikoivat ja vääntävät vitsiä keskenään. Tähänastiseksi kuumimmaksi puheenaiheeksi on kohonnut Portugalin ja Suomen armeijoiden väliset erot. Yhteistuumin on myös todettu, että Jari Litmanen on kuningas ja saunomiskilpailut järjettömiä. Alavireisemmän päivän pelastaa asiakkaan tuomat paikallisen pastelarian herkut. 

- Pia



Paikallista teippausosaamista

Giga

Kaksi viikkoa takana harjoittelua vakuutusyhtiön klinikalla Gigalla.  Viime viikon maanantaina sitten jännitetty ja odotettu harjoittelu alkoi. Suunnistus metroilla itse klinikalle sujui ongelmitta, tosin olin tuntia ennen harjoittelun alkua paikalla. Olin ehkä varannut hieman liikaa aikaa suunnistukseen, kun metromatka kesti noin reippaan 20 minuuttia. Päätin siispä hieman tutustua klinikan lähiympäristöön ja kuluttaa ylimääräistä aikaa.

Olin mielessäni ajatellut, että ensimmäinen päivä on pitkälti vain tutustumista ja pääosin fysioterapeutin toimimisen seuraamista. Kuitenkin heti ensimmäinen päivä alkoi ohjaajan kysymystulvalla, joka veti välillä hyvinkin jäihin. Mielessäni mietin, että täytyy ehkä ainakin hieman palautella mieleen mm. spesifimpää anatomiaa ja biomekaniikkaa. Maanantaipäivän lopulla menimme vielä seuraamaan rugby-joukkueen treenejä, sillä ohjaajani toimi heidän fysioterapeuttina. Alkupäivän kaaos alkoi talttua kohti iltaa, ja kymmenen aikaan olin takaisin kotona. Loppuviikon harjoittelupäivien omat fiilikseni paranivat koko ajan viikon loppua kohden.

Täällä fysioterapian pääpaino on manuaalisessa terapiassa. Paljon käytetään mobilisointeja, sekä oma ohjaajani käyttää paljon myös triggerpoint- ja manipulaatiokäsittelyitä.  Lisäksi kinesioteippausta näkee päivittäin, sekä fysikaalisista hoidoista käytössä ovat lämpö- ja kylmäterapiat sekä sähköterapiasta TENS ja interferenssi. Fysioterapia on hyvin intensiivistä, asiakkaat käyvät fysioterapiassa useita kertoja viikossa. Suomessa totutun yhden asiakkaan kerralla terapoimiseen, saa täällä totutella ottamaankin neljä samaan aikaan.  Fysioterapia määräytyy aina lääkärin konsultaation perusteella, ja sitä jatketaan aina seuraavaan konsultaatioon asti. 

Toinen harjoitteluviikko sujui ensimmäisen viikon kaltaisesti. Tällä viikolla tosin muutoksena oli maanantaina rugby-joukkueen peli, jossa olimme illalla mukana. Torstaina kävin tutustumassa myös tules-ryhmien vesiterapiaan polvi- ja nilkkaryhmän parissa. Näin toisella viikolla osaa jo jotain sanoja poimia portugaliksi, esimerkiksi ohjaajan kysellessä potilaalta sen hetkisestä tilanteesta. Harjoittelupaikassa varsinkin asiakkaita on kovasti hauskuuttanut minun portugalin kielen ”opiskelu”, mutta lähtötason nollatilanteeseen nähden osaan jo sanoa joitain yksittäisiä sanoja. Osa asiakkaista puhuu englantia, mutta joukossa on myös asiakkaita, jotka eivät puhu englantia laisinkaan. Näiden asiakkaiden kanssa ohjaaja on tehnyt alkuhaastattelut portugaliksi, jonka jälkeen olen jäänyt asiakkaan kanssa kaksin muutaman yhteisen sanan voimin. Noh, ainakin osaan kysyä kipua sekä sanoa hei ja kiitos, joten suppean yhteisen kielen vuoksi ainakin manuaalinen ohjaaminen kehittyy!

- Nita



Viime viikonloppuna kävimme Erasmus Mega Welcome Partyissa. Noh, lyhyesti todettakoon, että se lukeutui asioihin, mitä pitää kokea, mutta pikkupubit ja livemusa vie yhä 100-0.



First weeks of the internship. Many things to do.
“Anatomy is the base of everything.”
Hands on and intensive physiotherapy.
Back up - and your documents and photos are safe...
Prefer pubs to clubs.

Check, please.

Local weekend market at Rossio
Keikka Hard Rock Caféssa
Paikallista namivalikoimaa (nöttösiä, sanoi Nita)

Carcavelos, 27°C