keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Fanqueirosin arkea ja vapaa-aikaa


Reilu kuukausi kommuunieloa Fanqueirosilla. Paikallisen vuokraisännän ja meidän lisäksi asunnossa on vakiinnuttanut paikkansa neljä opiskelijanaista, yksi brasilialainen ja kolme espanjalaista. Kaikilla on omat huoneet ja yhteiskäytössä keittiö ja suihkutilat. Koko talossa on 7-8 samankaltaista opiskelijahuoneistoa.

Asunnolla elo muodostuu tasaisesta kolmen kombosta: syöminen, nukkuminen ja kouluasioiden enemmän tai vähemmän päkertäminen. Lähiympäristöstä on kerennyt muodostaa tarkahkon kuvan mm. yleisen samoilun ja aamulenkkien ansiosta (Nita käy ahkerasti, minä en niin ahkerasti). Tyypillisin rappukäytävässä vastaantuleva on joko arkkitehtiopiskelija tai espanjalainen. Huolimatta espanjalaisten ei niin kehuttavista englannintaidoista, kommunikointi sujuu ja elo on pääasiassa mutkatonta. Monet espanjalaiset saapuvat Lissaboniin yhdeksi lukuvuodeksi vanhempiensa autokyydillä ja matkatavaroiden paljous on sen mukaista. Epäsiisteys ja äänekkyys ovat kommuuniasumisen klassisia hermoja puristavimpia haittapuolia. Onneksi yleisten tilojen siivoojat käyvät kerran viikossa. Onneksi on korvatulpat (nyt me ollaan ne kämpän nipot senioriopiskelijat). Kotoisan tunnelman tuo kalusto haarukoista kirjoituspöytiin à la Ikea. Ensimmäisinä viikkoina muotoutui jonkinasteiseksi vitsiksi, että vuokraisäntä Marco tapaa meidät asunnolla lähes poikkeuksetta syömässä. Nyt elo on tasaantunut ja Marcokin tottunut ajatukseen. 

Tukikohdat:
Nitan
Pian




                                                  
Yleisiä tiloja


Vapaalla tehdään toisinaan muutakin kuin päntätään, stressataan ja reflektoidaan työharjoittelua: mm. kämppiksistä brasilialaisen Alicen kanssa on vietetty vapaa-aikaa, yhtenä iltana naapurin italialainen Matteo valmisti yhteisen pasta-aterian ja vuokraisäntä Marco järjesti koko talon asukkaille illallisen läheisessä ravintolassa. Tuolloin sain ensimaun portugalilaisesta perinneruoasta bacalhau’sta – aiai niin mehevää turskaa…Olen nähnyt paikallisen kitara-cover-artisti Gerson Martan nyt jo viidesti, huikeita keikkoja Bairro Alton Kitschnlive-pikkupubissa. Viikonloppuisin bongaa myös helposti varsinkin klassisen musiikin konsertteja keskustan aukioiden hämärässä. Keskusta-alueen harmaata puolta ovat kaupustelijat, diilerit sekä metroissa ja kaduilla kiertävät mantrojaan toistavat kerjäläiset. Ihmisiä myös nukkuu kaduilla pahvilaatikoissa. Turistien määrä ei ole silmiinpistävä; japanilaisia ei näe joka kulmalla kameroineen eivätkä venäläisetkään ole tietään tänne löytäneet, vaikka portugali välillä itänaapurilta kuulostaakin. Ihmisillä ei ole kiire mihinkään. Välillä työmatkat ovatkin yhtä pujottelurataa, kun porukka etenee liiankin lungisti. Muutamien kulkukoirien lisäksi koulutetut koirat kulkevat kaduilla ilman talutushihnaa. Mielenosoitukset ovat silmiinpistävän yleisiä: viimeisimmän bongasin viime viikolla töistä tullessani. Poliisit ohjasivat liikennettä Anjosin ja Martim Monizin kaduilla, taksimiehet olivat ryhmittyneet ajokaistoille tukkien tien, Figueiras-aukiolla pidettiin patrioottisella äänenpainolla vaalipuheita satojen lippujen liehuessa, mellakkapoliisit ryhmittäytyneinä kujan varrelle. Turvallista kotimatkaa.

Työharjoittelukokemuksia ollaan reflektoitu Suvin kanssa mm. maailman parhaana mainostetun suklaakakun ääressä. Ilmaan heitettiin samanlaisia fiiliksiä; päässä pyörii sata asiaa samanaikaisesti, ohjaajat kehottavat panostamaan anatomiaan ja etenkin manuaalisessa ja fysikaalisessa fysioterapiassa huomaa askarruttavia seikkoja. Mieltä, ah, niin puhdistavaa purkaa tunteita vertaisten kanssa. Kakku meni top 3:een. 

Nää ei ole niitä maailman parhaita.
Voimisteluklubin iltareenit

Viime viikolla kävin 40 minuutin junamatkan päässä Cascaisissa kartoittamassa paikallisten fysio-, puhe- & toimintaterapeuttiopiskelijoiden virkistäytymiskulttuuria. Vinkin juhlista sain paikalliselta Andrélta, joka suorittaa kenttäjaksoaan niin ikään Estadofisiolla. Asemalta minut nouti viehättävällä ei-ohjaustehostimisella Nissanilla nelihenkinen koulupukuihin ja -viittoihin sonnustautunut fyssarityttöporukka. Näitä harrypotterimaisia viittoja on näkynyt myös Lissabonin keskustan katukuvassa; ne ovat senioriopiskelijoiden yksinoikeus. Tai ”seniori” – tuosta porukasta ainakin kuljettaja oli 19-vuotias. Koulupuvun kauluksiin myös kiinnitetään pinssejä ja merkkejä, paikallinen vertainen haalareille on löytynyt! Suurin osa etenee opiskeluissaan suoraan toisen asteen oppilaitoksesta. Keskustassa opiskelevat kuulemma jatkavat yleensä vanhempiensa luona asumista, mutta mikäli opiskelupaikka sijaitsee kauempana, on yleisintä muuttaa omilleen.

Automatkan edetessä tuntemattomaan pimeää mutkikasta metsätietä pitkin selveni, että juhlat olivat perinteiset ESSAn opiskelijoiden lukukauden avajaiset – ei ainoastaan Andrén ryhmäläisten leppoisa illanvietto ”mökissä” Atlantin rannalla lihaleipiä takassa paistaen, kuten olin luullut. Juhlat järjestetään samalla kaavalla aina lukuvuoden alussa ja lopussa. Lopulta saavuimme ajankuluttamalle tasakattoiselle rakennukselle (muistutti hieman Mikkelin Parkkilan nuorisotaloa, missä joissain lukiopippaloissa tuli pyörähdettyä). Dj pyöritti levyjään salissa ja oluthanat virtasivat toisella laidalla. Leivän väliin lapettavaa lihaa löytyi, ulkogrillissä paistettuna. High school - meininki kohosi illan edetessä kirjaimellisesti kattoon. Vieraaseen ryhmään soluttautuminen onnistui jotenkuten, ja jotkut opiskelijat tulivat myös oma-aloitteisesti juttelemaan. Englannin puhumiseen asennoitumisessa on samankaltaisuuksia Suomeen verrattuna; toiset eivät uskalla avata suutaan hädin tuskin esittäytyäkseen, koska pelkäävät virheiden tekemistä. Rennolla Nissan-kyydillä pääsin aamutunneilla takaisin keskustaan. Perjantain työharjoittelua kohti, ohoi.

- Pia 

Pastelaria breakfast with Alice & Ania
Belemissä muutaman muun talon asukkaan kanssa. Pastel de Natakin meinasi murentua hurjassa tuulessa.

Esitellään nyt samaan tekstiin vielä armas kuntosalimme: Get fit. Tuo parin metropysäkin päässä oleva lasiseinäinen kuntosali. Salin ilmapiiri on rento ja ihmiset moikkailevat, esim. toisen kerran siellä treenatessani salin omistaja tuli kätellen itsensä esittelemään sarjatauollani. Ei ihan Suomessa tällaista. Edelleen näiden viikkojen jälkeen koen hyvin haastavaksi viritellä pyyhettä eri laitteisiin, koska sitä on pakko käyttää hygieniasyistä. Eikä hiki tule pyyhkeestä läpi, right. Mutta ehkä loppuajastani täällä taittelen vaikka millaisia origameja pyyhkeestä, jos joku laite sen vaatii, who knows! 

Salilla kuin salilla on tietenkin omanlaisia hahmojaan, meitä jotka tutkivat mielenkiintoisina toisten tekemisiä mukamas treenatessaan, ja heitä jotka eivät pahaa-aavistamattomina tajua tällaisten lurkkien väijymistä sarjatauolla. Ainakin mielenkiintoisia tekniikoita on tullut esiin, joita ei nyt ihan heti omaan treeniohjelmaan sisällyttäisi. Eikä ehkä asiakkaillekaan, tai no, sen jälkeen ainakin olisi lisää asiakkaita. Mutta se tunne, kun otat tukevan vesihörpyn juomapullostasi sarjan tauolla ja vahingossa vilkaiset peilin kautta viereisellä penkillä kovaäänisesti portugaliksi toistoja laskevaan miekkoseen, jonka vipunostoja muistuttavat toistot rytmittyvät salin psykedeeliseen musiikkiin hänen asettautuneena penkille skeleton-kelkkailijamaisen sukkulaksi. Ei lisättävää.

- Nita 

In nutshell: 
When approaching somebody in our home residence he/she is probably either architect student or Spanish.
Escola Superior de Saude do Alcõitao’s (ESSA) beginning parties of the semester at Cascais. 
We'll get fit in GetFit. 
GetFit.


ESSAn koordinaattorin oivallus: Pia + Nita = Pita!